Dnia 22 marca 2024 roku klasa III B wybrała się do „Fabryki Charliego” na warsztaty czekoladowe. Po tym jak przyjechaliśmy na miejsce, przywitali nas animatorzy, czyli osoby prowadzące warsztaty czekoladowe. Kuszący zapach czekolady roznosił się wokół nas. Podczas znakomitych warsztatów czekoladowych uczestnicy wcielili się w rolę deserantów i przygotowywali własnoręcznie słodkości, a także poznali historię i technologię produkcji czekolady.
Program warsztatów był bardzo bogaty i zawierał pracę w strojach cukierniczych, tzn. w czapce i fartuszku. Ponadto uczniowie oglądnęli film edukacyjny na temat produkcji czekolady, a także uczestniczyli w „słodkim quizie wiedzy”. Podczas konkursu uczniowie mogli degustować czekoladę.
Ponadto uczniowie mogli wczuć się w rolę cukierników i mieli możliwość wykonać czekolady (temperowanie czekolady, czekolada mleczna, biała lub gorzka), pralinki w różnych smakach, przygotować figurkę smoka z wybranej czekolady
i zabrać słodkie upominki do domu.
Czas szybko minął. Pełni wrażeń i wzbogaceni o wiedzę wróciliśmy osłodzeni, a nawet przesłodzeni do domu. Odbyte warsztaty na długo pozostaną w pamięci.
Wych.Izabela Hareńczyk